Štrůdl z tvarohového těsta
Suroviny
- 250 g Tvaroh jemný
- 250 g Mouka polohrubá
- 250 g Tuk rostlinný
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 6 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 5 dkg Hrozinky
- 5 dkg Ořechy vlašské
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 28 g
- Sodík 233 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 46.3 mg
- Draslík 277.2 mg
- Vláknina 9665.1 mg
- Vitamín A 9665.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.
-
2
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.
-
3
V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.
-
4
Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.
-
5
Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.
-
6
Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.
-
7
Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.