Beránek velikonoční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 321 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 10 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 206.7 mg
- Draslík 198.7 mg
- Vláknina 4609.7 mg
- Vitamín A 4609.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse ušleháme 5 žloutků s cukrem.
-
2
Mezi tím si dáme do malé nádoby vařit vodu, jakmile začne vařit, vhodíme do ní hrst mandlí, necháme asi 2 min. povařit a vodu slijeme. Mandle vyloupneme ze slupky.
-
3
Horkou vodou si spaříme rozinky.
-
4
Do utřené směsi přidáme asi 1 lžíci citronové šťávy, postupně zašleháváme mouku a na každý žloutek přidáme lžíci studené vody (pokud jsou vejce větší, přidáme navíc 2 lžíce vody).
-
5
Pak přisypeme rozinky a na drobné kousky nasekané mandle. Nakonec zamícháme sníh z bílků.
-
6
Formu vymastíme a lehce vysypeme moukou, do očí dáme po jedné rozince a na čumáček vyloupnutou mandli. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě asi 30-40 minut.
-
7
Po upečení necháme vychladnout, vyndáme z formy a pocukrujeme moučkovým cukrem.