Jablková žemlovka

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Cukr krupice
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 10 g Hrozinky
  • 500 g Jablka
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 8 ks Žemle tuková
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 5 dkg Ořechy vlašské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1003 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 180.2 mg
  • Draslík 248.3 mg
  • Vláknina 6875.5 mg
  • Vitamín A 6875.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.

  • 2

    Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.

  • 3

    Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.

  • 4

    Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

  • 5

    Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.

  • 6

    Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu