Křehký rebarborový koláč
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 800 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 80 g Cukr krupice
- 150 g Cukr krupice
- 800 g Rýžová kaše
- 100 ml Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Reveň (Rebarbora)
- 1 balení Želé dortové
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 247 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 6 g
- Sodík 239 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 83.9 mg
- Draslík 253.3 mg
- Vláknina 3790.1 mg
- Vitamín A 3790.1 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vypracujeme soudržné těsto z mouky, másla, cukru, špetky soli a vejce. Zabalené do fólie necháme vychladit cca 30min v lednici.
-
2
Troubu předehřejeme na 200C.
-
3
Z těsta vyválíme na vymazaném plechu plát, okraje zvýšíme.
-
4
Rebarboru očistíme, omyjeme, stáhneme vlákna a nakrájíme ji na kousky. Vložíme do 100ml vody, přidáme 50g cukru a zakrytou cca 3min podusíme doměkka.
-
5
Žloutky utřeme s tvarohem, rýžovou kaší, citronou kůrou a šťávou, zbytkem cukru a škrobovou moučkou. Poté do hmoty vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Směs rozprostřeme na koláč a pečeme cca 30min.
-
6
Rebarboru scedíme přes síto, šťávu zachytíme, dužinu navrstvíme na koláč.
-
7
Šťávu doplníme vodou na 250ml. Želé připravíme podle návodu s rebarborovou šťávou. Zalijeme koláč a želé necháme ztuhnout.