Plněné knedlíky
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 300 g Uzené maso vařené
- 500 g Zelí kysané
- 150 g Cukr krupice
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1043 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 54 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 884.2 mg
- Vláknina 13667.6 mg
- Vitamín A 13667.6 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzenou krkovici vykostíme a nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí (0,25 lžička).
-
2
Zcezené zelí překrájíme, na jedné lžíci oleje zpěníme třetinu cibule, přidáme zelí, kmín, zalijeme vodou a dusíme do měkka. Na závěr vmícháme cukr, 0,25 lžičky sůl a ocet.
-
3
Na lžíci oleje zpěníme třetinu cibule, vmícháme krkovici, česnek a chvíli smažíme. Poté maso zasypeme strouhankou, zamícháme a necháme vychladnout.
-
4
Uvařené, oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, krupici, hrubou mouku a zbylou sůl. Vypracujeme vláčné těsto, rozválíme na silnější plát a vykrajujeme kolečka o průměru asi 7 cm. Do středu každého kolečka klademe lžící masovou směs, okraje těsta spojíme a vytvarujeme kulatý knedlík.
-
5
Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba patnáct minut.
-
6
V mezičase na zbylém oleji osmažíme poslední cibuli, kterou budeme uvařené knedlíky polévat.