Květákový salát s jogurtovou majonézou a hráškem
Suroviny
- 100 g Hrášek mražený
- 600 g Květák
- 100 g okurky sterilizované
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Jogurt bílý
- 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 4 polévková lžíce Majonéza yofresh
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 195 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 7 g
- Sodík 533 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 123.3 mg
- Draslík 569.9 mg
- Vláknina 13829.8 mg
- Vitamín A 13829.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý květák rozebereme na malé růžičky. Oloupanou mrkev omyjeme a podélně rozkrojíme. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Sladkokyselé sterilované okurky nakrájíme na stejně velké kostičky jako mrkev. V kastrólku přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Jakmile se voda začne vařit, nasypeme do ní mražený zelený hrášek a krátce 1-2 minuty ho povaříme, pak vyjmeme sítem, propláchneme ho pod studenou vodou a necháme vystydnout. Horkou vodu po hrášku přivedeme znovu k varu, vložíme do ní růžičky květáku a mrkev. Zeleninu budeme vařit pouze 8-10 minut, dáváme pozor, aby se nerozvařila, aby byla křupavá. V malém kastrólku uvaříme vejce natvrdo, vaříme je 9-10 minut. Poté je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
Hrášek, květák, cibuli a na kostičky pokrájenou mrkev a vajíčka v míse promícháme s jogurtovou zárubovou majonézou a bílým jogurtem. Poté salát dochutíme solí, pepřem a hořčicí.
-
3
Salát před podáváním necháme vychladit.