Jarní vitamínový salát s chřestem
Suroviny
- 300 g Chřest zelený
- 250 g Zelí hlávkové červené
- 350 ml Voda pitná
- 50 ml Víno bílé
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř zelený celý
- 1 ks Cibulka jarní
- 5 ks Pepř černý celý
- 0.25 ks Citrony
- 3 špetka Sůl mořská
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 16 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 366.9 mg
- Vláknina 7266.5 mg
- Vitamín A 7266.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelený omytý chřest omyjeme, pokud je mladý, neloupeme ho, jen odkrojíme tvrdé spodní části a pokrájíme ho na kousky asi 5cm dlouhé. Očištěné červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Jarní menší cibuli očistíme a pokrájíme ji na kolečka.
-
2
Do hrnce s troškou vody dáme bobkový list, bílé víno, nové koření, celý pepř a 1/4 omytého, chemicky neošetřeného citrónu. Do hrnce nad horkou vodní hladinu posadíme síto, na něj poklademe kousky chřestu a pod poklicí chřest vaříme přibližně 3-4 minuty, podle tloušťky stonků.
-
3
Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, na zkus uvařený horký chřest přidáme k cibuli a krátce vše orestujeme. Přimícháme červené zelí, podle chuti vše osolíme, posypeme bílým pepřem a hned salát dáme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a teplý servírujeme. Dobrou chuť.