Jarní vitamínový salát s chřestem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 300 g Chřest zelený
  • 250 g Zelí hlávkové červené
  • 350 ml Voda pitná
  • 50 ml Víno bílé
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Nové koření celé
  • 4 ks Pepř zelený celý
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 0.25 ks Citrony
  • 3 špetka Sůl mořská
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 272 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 366.9 mg
  • Vláknina 7266.5 mg
  • Vitamín A 7266.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelený omytý chřest omyjeme, pokud je mladý, neloupeme ho, jen odkrojíme tvrdé spodní části a pokrájíme ho na kousky asi 5cm dlouhé. Očištěné červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Jarní menší cibuli očistíme a pokrájíme ji na kolečka.

  • 2

    Do hrnce s troškou vody dáme bobkový list, bílé víno, nové koření, celý pepř a 1/4 omytého, chemicky neošetřeného citrónu. Do hrnce nad horkou vodní hladinu posadíme síto, na něj poklademe kousky chřestu a pod poklicí chřest vaříme přibližně 3-4 minuty, podle tloušťky stonků.

  • 3

    Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, na zkus uvařený horký chřest přidáme k cibuli a krátce vše orestujeme. Přimícháme červené zelí, podle chuti vše osolíme, posypeme bílým pepřem a hned salát dáme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a teplý servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu