Salát s romanescem, tuňákem, sýrem a ořechy
Suroviny
- 200 g Sýr balkánský
- 70 g Kukuřice cukrová nakládaná
- 150 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 220 g Romanesco
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule červená
- 1 hrst Salát Rosso
- 1 hrst Salát listový Dubáček
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Sůl mořská
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 609 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1668 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 89 mg
- Draslík 245.5 mg
- Vláknina 14772.7 mg
- Vitamín A 14772.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci si přivedeme k varu 1.5l vody se solí. Z romanesca odstraníme listy, vykrojíme tvrdý vnitřek a hlávku rozdělíme na malé růžičky. Růžičky povaříme ve vodě přibližně 5-6 minut. Pak je scedíme a vychladlé dáme do mísy.
-
2
Z omytých listů dvou druhů salátů setřepeme vodu, prsty je potrháme a dáme do mísy. Kousky tuňáka ve vlastní šťávě scedíme. Očistíme červenou cibuli, rozkrojíme ji na polovinu a nakrájíme na tenké půlměsíčky. Cukrovou kukuřici scedíme z nálevu, odkapanou přidáme k salátu spolu s cibulí, tuňákem a bazalkovýmí lístky.
-
3
Do salátu nakonec přidáme na kostičky pokrájený balkánský sýr, vlašské ořechy, salát zlehka promícháme, podle chuti přidáme sůl, pepř a hned servírujeme.