Vepřová pečínka s okurkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Vepřová plec
  • 60 g okurky sterilizované
  • 250 ml Voda pitná
  • 100 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 305 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 230 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 71 mg
  • Draslík 360.3 mg
  • Vláknina 9568.3 mg
  • Vitamín A 9568.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, osušíme, ochutíme ji solí, kmínem a barevným pepřem. Vložíme ji do pekáčku, podlijeme vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Pekáček zakryjeme.

  • 2

    Očistíme větší cibuli, 3 stroužky česneku a oboje pokrájíme na plátky. Přibližně po 20 minutách pečení k masu přidáme pokrájenou cibuli s česnekem, nové koření a bobkový list. Maso pečeme do měkka přibližně 90 minut, během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. Pokud je třeba, přilijeme k výpeku vodu.

  • 3

    Když je maso upečené, vyjmeme je z výpeku, odložíme do předehřáté mísy a uchováme teplé (např. v teplé troubě, kterou jsme vypli). Z výpeku vyjmeme koření, pak ho přes síto scedíme do rendlíku a cibuli s česnekem propasírujeme. Nakládané sterilované sladkokyselé (Znojemské) okurky pokrájíme na malé kostičky, dáme je do výpeku. Jakmile se omáčka začne pomalu vařit, dochutíme ji hořčici a případně solí. V trošce vody rozmícháme lžičku Maizeny na zahuštění. Když se omáčka pomalu vaří asi 5-7 minut, přimícháme Maizenu, dochutíme ji pepřem a vaříme ještě 1-2 minuty. Pečené maso pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, přelijeme je okurkovou omáčkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu