Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 60 g Mrkev kořen
- 100 g Rýže neloupaná (Natural)
- 150 g Hříbky čerstvé
- 80 g Sýr tavený nízkotučný
- 180 ml Mléko polotučné
- 360 ml Voda pitná
- 700 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 6 g
- Sodík 590 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 9 mg
- Draslík 963.7 mg
- Vláknina 16319.5 mg
- Vitamín A 16319.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.3 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky.
-
3
Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat.
-
4
V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem.
-
5
Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme.
-
6
V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme.