Rizoto z Natural rýže s hřiby a zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 200 g Brokolice
  • 60 g Mrkev kořen
  • 100 g Rýže neloupaná (Natural)
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 80 g Sýr tavený nízkotučný
  • 180 ml Mléko polotučné
  • 360 ml Voda pitná
  • 700 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 340 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 590 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 963.7 mg
  • Vláknina 16319.5 mg
  • Vitamín A 16319.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.3 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži Natural dobře promyjeme, poté ji dáme do hrnce, přidáme sůl, čistou vodu v poměru (1:3) a necháme ji namočenou 1-2 hodiny. Pak ji v té samé vodě přivedeme k varu, vaříme je dost prudce 10 minut, pak snížíme teplotu na minimum a pod poklicí ji dusíme dalších 20 minut, do doby, až vstřebá všechnu vodu a je měkká.

  • 2

    Mezitím si očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, mrkev a brokolici. Cibuli pokrájíme nadrobno, brokolici rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté čerstvé hříbky překrojíme na poloviny, z nich nakrájíme plátky.

  • 3

    Brokolici vložíme do vroucí, mírně osolené vody a povaříme ji 3 minuty. Poté ji z vody vyjmeme a necháme v sítu odkapat.

  • 4

    V hluboké pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova hříbky, pak k nim přidáme cibuli a společně krátce smažíme dozlatova. Pak usmažené hříbky ochutíme solí, kmínem a pepřem.

  • 5

    Do pánve k hříbkům přimícháme uvařenou rýži, brokolici a směs promícháme.

  • 6

    V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme k němu tavený sýr a při mírné teplotě, za stálého míchání, necháme sýr rozpustit. Pak sýrovou omáčku odstavíme z plotny, přimícháme do ní omytou, nadrobno pokrájenou petrželku, dochutíme pepřem a omáčkou přelijeme rizoto. Směs dobře promícháme, porce rizota dáme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu