Teplý brokolicový salát s čočkou
Suroviny
- 100 g Brokolice
- 60 g Květák
- 160 g Čočka červená
- 60 g Karotka
- 700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Zázvor mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 8 g
- Sodík 572 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 845.9 mg
- Vláknina 23405.7 mg
- Vitamín A 23405.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hlubším rendlíku uvaříme přebranou a promytou červenou čočku. Jakmile se začne vařit, přidáme k ní bobkový list, očištěný 1 stroužek česneku a celý pepř. Uvařenou čočku scedíme a odstraníme koření i česnek. Oškrabanou karotku, růžičky brokolice a květáku omyjeme. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kroužky, druhý očištěný stroužek česneku posekáme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V pánvi na rozehřátém másle zpěníme cibulku s česnekem. Přidáme scezenou čočku, ochutíme ji solí, mletým zázvorem, promícháme a jen 1 minutu za stálého míchání restujeme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Vložíme do ní očištěné růžičky brokolice, květáku a karotku. Zeleninu povařme 5-7 minut, poté ji scedíme a dáme do mísy. Přidáme ochucenou uvařenou čočku, cibulku s máslem, petrželku a vše dobře zlehka promícháme. Porce salátu dáme na talíře a hned podáváme.