Valašské koláče s hruškami
Suroviny
- 15 g Droždí
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Hrušky sušené
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Cukr moučkový
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 150 ml Mléko polotučné
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cukr vanilka
- 1 ks Skořice celá
- 5 ks Hřebíček
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 4 polévková lžíce Povidla švestková
- 4 polévková lžíce Perník
- 4 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 27 g
- Sodík 157 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 196.8 mg
- Draslík 478.7 mg
- Vláknina 19931 mg
- Vitamín A 19931 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.
-
2
Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.
-
4
Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.
-
6
Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.