Valašské koláče s hruškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 15 g Droždí
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 400 g Hrušky sušené
  • 40 g Cukr krupice
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Cukr moučkový
  • 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 60 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 600 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Skořice celá
  • 5 ks Hřebíček
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Povidla švestková
  • 4 polévková lžíce Perník
  • 4 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 80 g
  • Cholesterol 196.8 mg
  • Draslík 478.7 mg
  • Vláknina 19931 mg
  • Vitamín A 19931 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.

  • 2

    Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.

  • 4

    Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.

  • 5

    Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.

  • 6

    Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.

Komentáře k receptu