Krémová polévka s hráškem, brokolicí a květákem
Suroviny
- 60 g Brokolice
- 180 g Hrášek mražený
- 60 g Květák
- 450 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Olej slunečnicový
- 1 ks Brambory rané
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 3 špetka Vegeta
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 307 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 7 g
- Sodík 258 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 6.6 mg
- Draslík 674.3 mg
- Vláknina 23237 mg
- Vitamín A 23237 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. Očištěný malý pórek a malou mrkev nakrájíme na tenké kroužky, omytou drobně pokrájenou petrželovou nať si odložíe do misky. Ještě oloupeme a omyjeme středně velkou bramboru a nakrájíme ji na kostky.
-
2
V kastrólu na rozehřátém oleji a másle zpěníme 1/2 pórku s mrkví. Pak přilijeme horkou vodu, dáme do ní kostky brambory, drcený kmín, sůl a vaříme je přibližně 5-7 minut. Pak přidáme omytý mražený hrášek, brokolici, květák a omyté listy libečku (1 lžíce). Společně vše vaříme dalších 7 minut, pak z polévky vyjmeme malé 2-3 růžičky brokolice a květáku, polévku dochutíme solí, pepřem, Vegetou a ostatní zeleninu ještě dovaříme doměkka asi 4 minuty. Poté polévku nalijeme do mixéru a vše rozmixujeme na krém.
-
3
Do talířů dáme růžičky brokolice, květáku, pokrájený pórek, pak zeleninu přelejeme horkou krémovou polévkou, ozdobíme petrželkou a podáváme.