“Slepované” – tradiční vánoční cukroví
Suroviny
- 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Tuk Hera jedlý
- 100 g Máslo čerstvé
- 20 g Tuk ztužený
- 75 g Čokoláda mléčná
- 100 g Ořechy vlašské
- 140 g Cukr moučkový
- 10 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Vanilkový extrakt
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 balení Salko karamel
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 544 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 37 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 52.4 mg
- Draslík 73.6 mg
- Vláknina 3799.7 mg
- Vitamín A 3799.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.
-
2
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.
-
3
Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
-
4
Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.
-
5
Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.
-
6
Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.
-
7
Necháme ztuhnout a podáváme.