Fajn koláč s mákem slazený stévií

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 55 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 220 g Mouka špaldová
  • 55 g Mléko plnotučné sušené
  • 30 g Mléko plnotučné sušené
  • 90 g Mák mletý
  • 55 ml Olej slunečnicový
  • 165 ml Voda pitná
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička stévie
  • 1 kávová lžička Rum
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Jablka
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 300 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 8.5 mg
  • Draslík 133.9 mg
  • Vláknina 7051.7 mg
  • Vitamín A 7051.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve křehké těsto: do mísy nasypeme 55g celozrnné mouky, 220g hladké špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 55g sušeného mléka, 55ml oleje, vše promícháme, postupně do mouky přilijeme 165ml mírně vlahé vody a vypracujeme polotuhé těsto, které se nebude lepit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinu do chladna.

  • 2

    Mezitím si připravíme makovou náplň: v rendlíku rozmícháme 300ml vlahé vody s 30g sušeného mléka dohladka. Vodu s mlékem pomalu přivedeme k varu, přidáme k němu 90g pomletého máku, 1 lžičku stévie, 1 lžičku rumu, 2 špetky pomletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice a najemno nastrouhané oloupané jablko. Za stálého míchání mák vaříme pomalu do zhoustnutí (přibližně 8 minut). Poté makovou náplň necháme vychladnout. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.Troubu si předehřejeme na 170°C.

  • 3

    Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku vysokou do 9mm. Opatrně ji položíme na připravený plech. Celý povrch těsta rovnoměrně potřemme makovou náplní, posypeme posekanými ořechy a oloupanými mandlemi.

  • 4

    Koláč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme pomalu, přibližně 45-55 minut dozlatova.

  • 5

    Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu