Košíčky pro mlsné jazýčky
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 120 g Piškoty dětské kulaté
- 100 g Ořechy vlašské
- 200 g Čokoláda na vaření
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr moučkový
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Skořice mletá
- 5 polévková lžíce Rum
- 1.5 polévková lžíce Džem meruňkový
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 213 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 14 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 43.3 mg
- Draslík 17 mg
- Vláknina 2055.8 mg
- Vitamín A 2055.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.
-
2
Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.
-
3
Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.
-
4
Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).
-
5
Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.
-
6
Dobrou chuť.