Chutné zelné závitky s uzeným

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Uzená vepřová krkovička
  • 800 g Zelí kysané
  • 200 ml kečup jemný Hellmann´s
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
  • 1 kávová lžička Paprika sladká mletá
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 6 ks Rajčata
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Paprikové lusky čerstvé
  • 4 ks Chilli paprička
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Vepřové maso libové
  • 1.2 kg Zelí hlávkové bílé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 944 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 332 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 159.2 mg
  • Draslík 943.5 mg
  • Vláknina 18880.3 mg
  • Vitamín A 18880.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 168.2 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4220.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávku bílého zelí očistíme, 6 velkých listů ze zelí spaříme ve vroucí vodě. Necháme je vařit jen 2 minuty, pak je vyjmeme, necháme zchladit je v sítu odkapat a zchladit. Zbytek hlávky rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na nudličky. Omyté papriky a chilli papričky rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na proužky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Uzené maso nakrájíme na plátky. 2 velké cibule a stroužky česneku očistíme, cibule pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme.

  • 2

    Připravíme sekanou: pomleté vepřové maso v míse ochutíme solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou, majoránkou, polovinou pokrájené cibule, přidáme všechen prolisovaný česnek a celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme a rozdělíme na 6 dílů. Zelné listy rozložíme na vál, na každý položíme hromádku mletého masa ve tvaru válečku a listy s masem zabalíme do závitků tak, že nejdříve přehneme dovnitř okraje listu a pak do listu maso pevně zabalíme.

  • 3

    Ve větším hrnci si rozpálíme olej, na něm osmažíme zbytek cibule dozlatova, na cibuli dáme polovinu pokrájeného čerstvého zelí, 400g kysaného zelí, pak zelí přelejeme sladkým kečupem (100ml), na kysané zelí poklademe 3 závitky, na ně dáme 1/2 plátků uzeného masa, 1/2 pokrájených rajčat s paprikami a chilli papričkami. Tento postup opakujeme, spotřebujeme všechny připravené suroviny. Nakonec do hrnce nalijeme 350-400ml vody z uvařeného zelí, hrnec zakryjeme a budeme závitky dusit při mírné teplotě 50 minut. Nakonec hotové závitky poprášíme hladkou moukou, promícháme, podle chuti dosolíme a přisladíme. Pak ještě vše 5 minut povaříme. Závitky s uzeným rozdělíme na talíře, přidáme k nim ostatní zeleninu se šťávou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu