Bramboráky s perkeltem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Hovězí kližka
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika sladká mletá
  • 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
  • 4 ks Bramborák
  • 4 ks Cibule
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Paprika zelená
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 248.5 mg
  • Vláknina 5030 mg
  • Vitamín A 5030 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné cibule a stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Špalíček hovězího masa na guláš (nožinu) omyjeme, osušíme a pokrájíme na malé kostky.

  • 2

    V kastrólu na rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli do zlatova až zlatohněda. Přidáme maso a společně smažíme do doby, až se šťáva z masa zredukuje. Poté maso osolíme, posypeme pepřem, paprikou sladkou i pálivou, vše promícháme, krátce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Omyté velké rajče ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak zchladíme a oloupeme. Potom ho rozkrájíme na kostičky a přidáme k masu. Omytou papriku rozkrojíme, odstraníme semínka, papriku nakrájíme na proužky a přimícháme je k masu.

  • 3

    Pod pokličkou vše budeme dusit 70-80 minut doměkka. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme 100-150ml vody. Když je měkké, podle chuti perkelt dosolíme. Oloupaný a omytý křen nastrouháme do misky. Omyté a oloupané sladkokyselé jablko nastrouháme ke křenu, směs promícháme a misku s křenem zakryjeme.

  • 4

    Teplé bramboráky poklademe na talíře, do středu každého bramboráku dáme kopeček hovězího perkeltu i se šťávou, na maso položíme lžíci ochuceného křenu a hned teplé servírujeme.

Komentáře k receptu