Bramboráky s perkeltem
Suroviny
- 500 g Hovězí kližka
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika sladká mletá
- 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 4 ks Bramborák
- 4 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Paprika zelená
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 13 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 248.5 mg
- Vláknina 5030 mg
- Vitamín A 5030 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné cibule a stroužky česneku pokrájíme nadrobno. Špalíček hovězího masa na guláš (nožinu) omyjeme, osušíme a pokrájíme na malé kostky.
-
2
V kastrólu na rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli do zlatova až zlatohněda. Přidáme maso a společně smažíme do doby, až se šťáva z masa zredukuje. Poté maso osolíme, posypeme pepřem, paprikou sladkou i pálivou, vše promícháme, krátce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Omyté velké rajče ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak zchladíme a oloupeme. Potom ho rozkrájíme na kostičky a přidáme k masu. Omytou papriku rozkrojíme, odstraníme semínka, papriku nakrájíme na proužky a přimícháme je k masu.
-
3
Pod pokličkou vše budeme dusit 70-80 minut doměkka. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme 100-150ml vody. Když je měkké, podle chuti perkelt dosolíme. Oloupaný a omytý křen nastrouháme do misky. Omyté a oloupané sladkokyselé jablko nastrouháme ke křenu, směs promícháme a misku s křenem zakryjeme.
-
4
Teplé bramboráky poklademe na talíře, do středu každého bramboráku dáme kopeček hovězího perkeltu i se šťávou, na maso položíme lžíci ochuceného křenu a hned teplé servírujeme.