Pečené šťavnaté pálivé kuře
Suroviny
- 1500 g Kuře
- 200 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 6 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 47 g
- Sodík 368 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 225 mg
- Draslík 604.3 mg
- Vláknina 596.2 mg
- Vitamín A 596.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si připravíme ostrou pastu: očištěné stroužky česneku utřeme se solí, v misce pak česnek promícháme s olivovým olejem, chilli olejem, mletým zázvorem, mletým kmínem, pálivou a sladkou paprikou, pepřem a kari kořením. Pastu důkladně promícháme.
-
2
Omyté a osušené kuře propícháme z vrchu i zevnitř vidličkou, pak pastou důkladně potřeme celé kuře a odložíme ho do chladničky.
-
3
Druhý den troubu předehřejeme na 230°C. Kuře vložíme do pekáčku na záda, podlijeme ho vodou, pekáč zakryjeme a maso pečeme přibližně 25 minut. Pak snížíme teplotu na 180°C, kuře otočíme, polijeme výpekem, pekáč uzavřeme poklicí a pečeme dalších 25 minut. Přibližně za 10 minut poklici dáme pryč, kuře znovu polijeme výpekem, zapneme funkci grilu na 200°C a pečeme, až se na kuřeti vytvoří zlatohnědá kůrčička.
-
4
Upečené kuře zabalíme na 2-4 minuty do alobalu, pak ho rozbalíme, naporcujeme a hned podáváme. Mělo by být pikantní-pálivé a šťavnaté. Dobrou chuť.