Dušené zelí se slaninou a cibulí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Cibule
  • 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 265 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 478 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 17 mg
  • Draslík 791.9 mg
  • Vláknina 20530.5 mg
  • Vitamín A 20530.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 139.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme na 4 části, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme je do mísy, promícháme je se solí, cukrem, kmínem a pepřem. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme je do kastrólu a vysmažíme je téměř dozlatova. Škvarky ze slaniny z omastku odebereme lžicí a odložíme je do misky. Na omastek hned dáme pokrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme zelí promíchané s kořením, přilijeme 50-100ml vody, přivedeme k varu, kastról přikryjeme poklicí a zelí dusíme přibližně 15-minut. Občas ho promícháme. Zelí dochutíme cukrem, promícháme, přidáme podle chuti ocet, znovu promícháme a ochutnáme (zelí by mělo mít sladko-kyselou příjemnou chuť). Zelí za stálého míchání poprášíme hladkou moukou a pod poklicí ho dusíme dalších 5 minut. Nakonec do hotového zelí přimícháme škvarky.

Komentáře k receptu