Dušené zelí se slaninou a cibulí
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 100 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 1.5 kg Zelí hlávkové bílé
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 12 g
- Sodík 478 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 791.9 mg
- Vláknina 20530.5 mg
- Vitamín A 20530.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 139.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme na 4 části, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme je do mísy, promícháme je se solí, cukrem, kmínem a pepřem. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme je do kastrólu a vysmažíme je téměř dozlatova. Škvarky ze slaniny z omastku odebereme lžicí a odložíme je do misky. Na omastek hned dáme pokrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme zelí promíchané s kořením, přilijeme 50-100ml vody, přivedeme k varu, kastról přikryjeme poklicí a zelí dusíme přibližně 15-minut. Občas ho promícháme. Zelí dochutíme cukrem, promícháme, přidáme podle chuti ocet, znovu promícháme a ochutnáme (zelí by mělo mít sladko-kyselou příjemnou chuť). Zelí za stálého míchání poprášíme hladkou moukou a pod poklicí ho dusíme dalších 5 minut. Nakonec do hotového zelí přimícháme škvarky.