Pečená rýže se zeleninou a kuřecími stehny
Suroviny
- 500 g Dlouhozrnná rýže
- 100 g Celer bulvový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Grilovací koření
- 8 ks Karotka baby
- 1 ks Pastinák
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 4 plátek Máslo čerstvé
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 27 g
- Sodík 578 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 167.2 mg
- Draslík 472.1 mg
- Vláknina 6029.4 mg
- Vitamín A 6029.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 190°C. Dobře omytou a okapanou rýži dáme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli olejem. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu: celer a pastinák pokrájíme na proužky velké přibližně 1x5cm. 8ks malé baby karotky jen překrojíme na poloviny. Zeleninu zamícháme do rýže, zalijeme ji vodou v poměru 1:2 a promícháme se solí.
-
2
Kuřecí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a celá posypeme grilovacím kořením. Pak je položíme na rýži. Ke stehnům a rýži přidáme bobkové listy a nové koření. Na stehna položíme po plátku másla a zapékací mísu dáme do středu předehřáté trouby. Během pečení maso 2-3x otočíme. Stehna s rýží pečeme přibližně 60-80 minut, pokrm je hotový, když se z rýže vypaří všechna voda a stehna jsou měkká a upečená do zlatohněda.
-
3
Omyjeme si snítku petrželky kudrnky, vodu setřepeme a lísky otrháme. Na talíře dáme kuřecí stehna, k nim poklademe kopečky upečené rýže, ozdobíme petřelkou a hned servírujeme.