Rajčatové pyré s květákem a karotkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 57 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 3 g
- Sodík 12 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 3.3 mg
- Draslík 205.8 mg
- Vláknina 4235.5 mg
- Vitamín A 4235.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oškrabeme a omyjeme mrkev, omytý květák rozdělíme na malé růžičky. Zeleninu dáme do rendlíku, zalijeme ji horkou vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu mrkev s květákem dusíme 10 minut doměkka.
-
2
Omytá zralá rajčata ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme lžičkou semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na malé kousky.
-
3
V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, rajčata na něm krátce, asi 1 minutu orestujeme, pak k nim přidáme omytou snítku bazalky a kopru. Pánev zakryjeme a rajčata za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 8 minut), až z nich bude téměř kaše. Pak k rajčatům přimícháme nastrouhaný sýr, až se roztaví, poté přidáme mrkev s květákem i s bylinkami, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, které podáváme mírně teplé.