Rajčatové pyré s květákem a karotkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 31 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Květák
  • 130 g Mrkev kořen
  • 200 g Rajčata
  • 100 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Olej dýňový
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 57 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 12 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 3.3 mg
  • Draslík 205.8 mg
  • Vláknina 4235.5 mg
  • Vitamín A 4235.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oškrabeme a omyjeme mrkev, omytý květák rozdělíme na malé růžičky. Zeleninu dáme do rendlíku, zalijeme ji horkou vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pomalu mrkev s květákem dusíme 10 minut doměkka.

  • 2

    Omytá zralá rajčata ponoříme na 30 sekund do horké vody, pak je zchladíme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme lžičkou semínka. Rajčatovou dužinu pokrájíme na malé kousky.

  • 3

    V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, rajčata na něm krátce, asi 1 minutu orestujeme, pak k nim přidáme omytou snítku bazalky a kopru. Pánev zakryjeme a rajčata za občasného promíchání dusíme doměkka (přibližně 8 minut), až z nich bude téměř kaše. Pak k rajčatům přimícháme nastrouhaný sýr, až se roztaví, poté přidáme mrkev s květákem i s bylinkami, promícháme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré, které podáváme mírně teplé.

Komentáře k receptu