Zeleninový bujón pro kojence
Suroviny
- 200 g Pórek
- 180 g Celer řapíkatý
- 100 g Pastinák
- 150 g Květák
- 900 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Karotka
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Olej kokosový
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 79 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 2 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 1.7 mg
- Draslík 342.6 mg
- Vláknina 6991.6 mg
- Vitamín A 6991.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
-
2
Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
-
3
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
-
4
Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
-
5
Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.