Křehký slaný koláč s květákem, slaninou a sýrem
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo čerstvé
- 650 g Květák
- 150 g Slanina vepřová
- 150 g Sýr Eidam cihla 30%
- 50 ml Voda pitná
- 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cibule lahůdková
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 66 g
- Sodík 554 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 225.5 mg
- Draslík 482.2 mg
- Vláknina 8508.9 mg
- Vitamín A 8508.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si těsto na koláč: do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vejce, postupně přilijeme po lžičkách studenou vodu a přisypeme sůl. Vařečkou směs promícháme, dáme na posypaný vál a rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky.
-
2
Připravíme květákovou náplň: z mladé očištěné jarní cibule nakrájíme nadrobno bílou část, zelenou nať nakrájíme na tenké kroužky, které si odložíme na ozdobu. Z omytého květáku odstraníme košťál a rozdělíme ho na malé růžičky. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo. Slaninu pokrájíme na kostičky a vysmažíme na růžové škvarečky, které vyjmeme a na vyškvařený tuk ze slaniny dáme pokrájenou cibuli. Za stálého míchání ji smažíme asi 5 minut do doby, než zesklovatí. Poté na cibuli poklademe růžičky květáku, které osolíme, opepříme, přidáme škvarečky ze slaniny, směs přelijeme smetanou a pod poklicí dusíme 5 -10 minut do poloměkka.
-
3
Předehřejeme si troubu na 190°C. Z těsta vyválíme plát, rozprostřeme ho do kulaté koláčové formy o průměru přibližně 25cm a naplníme ho připravenou květákovou náplní. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem, zbytkem vajíčka pokapeme květákovou náplň, kterou posypeme nastrouhaným sýrem. Koláč pečeme přibližně 25-30 minut dozlatova.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme pokrájenou zelenou natí z mladé cibulky, nakrájíme porce a podáváme.