Chlebové tousty se sýrem a kopřivami
Suroviny
- 100 g Kopřiva
- 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
- 3 kávová lžička Hořčice kremžská
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř 4 barev
- 1 stroužek Česnek
- 8 polévková lžíce Sýr Čedar
- 8 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 17 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 31.7 mg
- Draslík 274.5 mg
- Vláknina 11995.8 mg
- Vitamín A 11995.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 165°C. Tvrdý sýr nastrouháme. Malý stroužek česneku utřeme. Z omytých mladých kopřiv otrháme listy, které pokrájíme na proužky. V pánvi na rozehřátém oleji listy za stálého obracení velmi krátce orestujeme, přibližně 1-2 minuty. Poté je vyjmeme z omastku, dáme je do mísy, přimícháme k nim zakysanou smetanu, rozetřený česnek, hořčici a 4 lžíce nastrouhaného sýru. Směs osolíme a opepříme podle chuti.
-
2
Připravenou směs namažeme na krajíce chleba, položíme je na menší plech, který jsme vytřeli olivovým olejem, chleba ještě posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem a dáme ho do trouby zapéct. Pečeme přibližně 8 - 10 minut tak, aby se sýr začal roztékat.
-
3
Chlebové tousty podáváme hned horké.