Kuře pečené s cibulí a fenyklem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 963 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 58 g
- Sodík 232 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 225 mg
- Draslík 1194.7 mg
- Vláknina 9127.9 mg
- Vitamín A 9127.9 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře (pokud možno z domácího chovu) omyjeme, osušíme a rozporcujeme na 8 kusů. Porce osolíme (1.5 lžičky), posypeme kmínem a pepřem. Porce vložíme do hlubokého pekáče, pokryjeme kousky másla (60g) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 10-15 minut, až maso začne mít světlejší barvu, pak kuře podlijeme horkou vodou (200-250ml) a necháme zase péct bez zakrytí.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: brambory, fenykl, cibuli, rajčata a česnek. Česnek s cibulí pokrájíme na tenké plátky, ostatní zeleninu rozkrájíme na čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm krátce osmažíme cibuli a fenykl do doby, až zesklovatí. Pak přidáme rajčata s česnekem a vše krátce orestujeme (asi 2-3 minuty). Vše promícháme a jakmile se z rajčat odpaří tekutina, celou směs vyklopíme ke kuřeti, pak přidáme brambory, které mírně osolíme (asi 1/2 lžičky), pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme dalších 25 minut. Poté porce kuřete (pomocí kleští) položíme na zeleninu kůží nahoru, aby se upekly dozlatova. Pokud je potřeba, můžeme kuře podlít horkou vodou (asi 500-100mlml) Upečené kuře má mít zlatohnědou křupavou kůrku a zelenina by měla mít též zlatavou barvu.