Pečené filety z amura s fenyklem
Suroviny
- 1 kostka Zeleninový bujón
- 800 g Amur bílý
- 60 g Máslo
- 4 krajíc chleba z pekárny
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1.5 kávová lžička Kmín římský
- 2 ks Fenykl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 12 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 150 mg
- Vláknina 16777.6 mg
- Vitamín A 16777.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykostěné filety z amura (i s kůží) rozkrájíme na 4 díly. Omyté a osušené maso ze strany, kde je kůže nařízneme, pak každou stranu osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Troubu předehřejeme na 165-170°C.
-
2
Z fenyklu odstraníme první listy a odkrojíme stopky (dřevnatá část), které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na čtvrtky. Očištěnou cibuli a jeden chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky, které vložíme do vroucí vody. Přidáme zeleninový bujón (1 kostku) a po 3 minutách čtvrtky fenyklu. Vše krátce povaříme (přibližně 10-13 minut). Fenykl musí zůstat nedovařený. Pak fenykl scedíme a necháme okapat.
-
3
Druhý chemicky neošetřený citrón nakrájíme na plátky. Pekáč vytřeme máslem, filety poklademe kůží nahoru, mezi ně poklademe čtvrtky fenyklu. Takto připravenou rybu pokapeme olejem, pokryjeme tenkými plátky másla a dáme péct asi na 20 minut do trouby. Pečeme dozlatova.
-
4
Upečené filety poklademe na talíře s upečeným fenyklem. Ozdobíme je plátky citrónu, omytými lístky petrželky a hned horké podáváme s chlebem.