Domácí majonéza z nového česneku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 735 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 81 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 277.7 mg
- Draslík 24.5 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme si stroužky nového česneku a širokým ostrým nožem je na prkénku rozmačkáme a utřeme na jemnou kaši.
-
2
Čerstvá vejce (nejlépe domácí) rozklepneme, pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky dáme do šlehače, přidáme k nim sůl, čerstvě pomletý bílý pepř a utřený česnek. Směs rozšleháme, přidáme za stálého šlehání citrónovou šťávu a tenkým pramínkem přiléváme stále olej. Šleháme pomaleji, do doby až se hustá olejová směs změní v bělavou jemnou hmotu - majonézu.
-
3
Uchováváme ji v uzavřené sklenici v ledničce.