Krémová květáková polévka s brambory a rukolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 50 g Rukola
  • 80 g Máslo
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Smetana na šlehání
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Paprika červená
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Květák
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 263 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 637.6 mg
  • Vláknina 9157.1 mg
  • Vitamín A 9157.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytý a očištěný květák rozkrájíme na větší růžičky. Košťál pokrájíme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, rukolu propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nakrájíme na proužky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo, pak k němu přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání ji zalijeme 1 litrem vody, pak přidáme květák, brambory, sůl, bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, červenou papriku a drcený kmín. Polévku budeme vařit pomalu asi 20 minut, do doby, až květák bude "na skus"(nesmí být rozvařený). Z polévky vyjmeme 6 růžiček květáku, které odložíme stranou.

  • 3

    Do uvařené polévky zamícháme sladkou smetanu, hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Podle chuti ji dosolíme i opepříme.

  • 4

    Na talířích polévku před podáváním ozdobíme růžičkami květáku a nakrájenou rukolou.

Komentáře k receptu