Krémová květáková polévka s brambory a rukolou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 50 g Rukola
- 80 g Máslo
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 ml Smetana na šlehání
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Paprika červená
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Květák
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 8 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 637.6 mg
- Vláknina 9157.1 mg
- Vitamín A 9157.1 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý a očištěný květák rozkrájíme na větší růžičky. Košťál pokrájíme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, rukolu propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nakrájíme na proužky.
-
2
V hrnci rozehřejeme máslo, pak k němu přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání ji zalijeme 1 litrem vody, pak přidáme květák, brambory, sůl, bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, červenou papriku a drcený kmín. Polévku budeme vařit pomalu asi 20 minut, do doby, až květák bude "na skus"(nesmí být rozvařený). Z polévky vyjmeme 6 růžiček květáku, které odložíme stranou.
-
3
Do uvařené polévky zamícháme sladkou smetanu, hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Podle chuti ji dosolíme i opepříme.
-
4
Na talířích polévku před podáváním ozdobíme růžičkami květáku a nakrájenou rukolou.