Sousedské koblihy
Suroviny
- 600 g Mouka polohrubá
- 100 g Cukr moučkový
- 100 g Máslo
- 40 g Droždí
- 300 ml Mléko polotučné
- 200 ml Olej rostlinný
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový cukr
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- 10 polévková lžíce Džem jahodový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1688 kcal
- Sacharidy 203 g
- Tuky 64 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 145 g
- Cholesterol 469.2 mg
- Draslík 242.6 mg
- Vláknina 11100 mg
- Vitamín A 11100 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odlijeme polovinu uvedeného množství mléka, dáme do něj lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí - necháme vzejít kvásek. Zbylý cukr, vanilkový cukr utřeme se změklým máslem a všemi žloutky do pěny, přidáme kvásek a po částech střídavě vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků.
-
2
Vypracujeme vláčné těsto a necháme je pod utěrkou asi 45 minut kynout. Pak je na pomoučněném vále rozválíme na plát vysoký asi 0,5 cm a z něj vykrájíme tvořítkem kolečka. Na polovinu z nich dáme po lžičce džemu, přikryjeme zbylými kolečky, okraje každé koblihy důkladně smáčkneme a zvonu skrojíme tvořítkem.
-
3
Koblihy necháme asi 10 kynout, obrátíme je spodní stranou nahoru a necháme znovu 10 minut kynout. Pak je vyšší vrstvě oleje osmažíme z obou stran dozlatova.
-
4
Koblihy osmažíme a pak je na chvíli položíme na papír, aby se zbavily přebytečného oleje. Osmažené koblihy pocukrujeme.