Muffiny se zakysanou smetanou a mandlemi
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
- 50 g Mandle
- 100 g Cukr krupice
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 60 plátek Mandle plátky
- 3 dl Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 776 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 40 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 173.7 mg
- Draslík 300.7 mg
- Vláknina 7749 mg
- Vitamín A 7749 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosijeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme cukr, vanilkový cukr, mleté mandle, směs dobře promícháme. Žloutky a máslo utřeme do pěny. Zašleháme zakysanou smetanu, směs přidáme k sypké směsi a pečlivě vše promícháme. Bílky vyšlehame na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
-
2
Formu na 12 ks muffin vytřeme roztopeným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těstem naplníme formičky do dvou třetin. Každou muffinu ozdobíme plátky mandlí, které mírně zatlačíme do těsta. Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty chladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme do papírových košíčků, posypeme zlehka moučkovým cukrem a servírujeme.