Makové dortíčky s ananasem
Suroviny
- 500 g Kompot ananasový
- 300 g Mouka polohrubá
- 50 g Višně kandované
- 130 g Cukr bílý krupice
- 150 g Máslo
- 80 g Mák Modrý
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Vejce slepičí
- 2.5 dl Podmáslí
- 1 polévková lžíce Citrónová kůra
- 1.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 2.5 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 893 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 13 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 567.8 mg
- Vláknina 7682 mg
- Vitamín A 7682 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žáruvzdorné menší skleničky vytřeme pomocí mašlovačky rozehřátým máslem (50 g). Poté je vysypeme pískovým cukrem (30 g). Kompotovaný ananas scedíme, necháme ho okapat (šťávu zachytíme a vypijeme). Poté ananas nakrájíme na malé kousky. Do mísy pomeleme mák, přidáme k němu polohrubou mouku, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a směs promícháme. Do mísy pokrájíme změklé máslo(100 g), přidáme cukr (100 g), 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a máslo utřeme do pěny. Dva bílky vyšleháme na tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s pomletým mákem, směs dobře promícháme, přilijeme podmáslí, přidáme ananas. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. Těsto nalijeme do 2/3 připravených sklenic. Postavíme je na pečící plech a dáme do předehřáté trouby.
-
2
Po upečení dortíky necháme asi 3-5 minut vychladnout, opatrně je vyklopíme a dáme na talířky nebo vložíme do papírových košíčků.
-
3
Připravíme polevu: V misce vyšleháme bílek s cukrem na tuhý sníh. Přidáme k němu citrónovou šťávu a vymícháme. Každý dortík polijeme citrónovou polevou, středy dortíků ozdobíme kandovanou višní (nebo třešní) a jakmile poleva zatuhne, dortíky servírujeme.