Vaječný třený knedlík z Litic

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 4 ks Žemle tuková
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 4 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 150 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 6120 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 664 g
  • Sodík 770 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 1498.1 mg
  • Draslík 137.8 mg
  • Vláknina 333 mg
  • Vitamín A 333 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 868.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova.

  • 2

    Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm.

  • 3

    Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu