Vaječný třený knedlík z Litic
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 6120 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 664 g
- Sodík 770 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 1498.1 mg
- Draslík 137.8 mg
- Vláknina 333 mg
- Vitamín A 333 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 868.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na 50 g másla osmažíme dozlatova.
-
2
Do větší mísy nakrájíme změklé máslo (100 g), které utřeme se 2 špetkami soli. Postupně zašleháme 2 žloutky, poté 6 vajec a 6 lžic polohrubé mouky. Vždy zašleháme vejce, poté mouku a takto střídáme. Nakonec přimícháme pokrájené žemle. Těsto důkladně prohněteme a dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 2 části, z každé vytvarujeme šišku o průměru přibližně 8 cm.
-
3
Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 1 lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní knedlíky, zmírníme teplotu a vaříme 30 minut. Opatrně je otočíme a vaříme dalších 30 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, horké potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky. Knedlíky podáváme jako přílohu.