Knedlíky z Opavského kláštera
Suroviny
- 80 g Cibule
- 200 g Hrášek
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Rohlíky bílé
- 6 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 4 l Voda pitná
- 3 dl Vývar zeleninový
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kerblík
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 35 g
- Sodík 958 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 402.4 mg
- Draslík 521.6 mg
- Vláknina 11749.2 mg
- Vitamín A 11749.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žemle pokrájíme na kostičky, vsypeme do mísy. Ve větší misce dobře vyšleháme 6 vajec se lžičkou soli, pepřem, přilijeme zeleninový vývar a znovu prošleháme. Touto směsí zalijeme rohlíky. Promícháme a necháme je namočené minimálně 10 - 15 minut. Mezitím očistíme cibuli, kterou v pánvi na rozpáleném másle osmažíme do zlatova. Jakmile cibule trochu zchladne, přidáme ji k rohlíkům i s omastkem. Omyjeme kerblík, petrželku, bylinky pokrájíme nadrobno. V redlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Mražený hrášek vložíme do vroucí vody, necháme přejít varem, hned scedíme, promyjeme pod studenou vodou a okapaný spolu s bylinkami přidáme k rohlíkům. Těsto dobře promícháme, podle potřeby přidáme na zahuštění strouhanku. V širším hrnci přivedeme k varu 4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 části, z každé vytvoříme podlouhlý knedlík přibližně o průměru 7 - 8 cm. Ty následně vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme 15 minut, poté je opatrně otočíme a povaříme dalších 15 minut.
-
2
Uvařené knedlíky vyjmeme, potřeme čerstvým máslem, nakrájíme nití na plátky a podáváme.