Vánoční čočka nakyselo

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Čočka jedlá
  • 4 g Bobkový list
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.09 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 477 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 223 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 1237.3 mg
  • Vláknina 77755.2 mg
  • Vitamín A 77755.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky.

  • 2

    V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

  • 3

    Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku.

Komentáře k receptu