Královnin mandlový dort
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
- 50 g Mandle
- 60 g Mandle
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hrubá
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr krupice
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 170 g Poleva čokoládová
- 100 g Cukr moučkový
- 100 g Marcipánová hmota surová
- 200 g Marcipánová hmota surová
- 100 g Džem pomerančový
- 100 g Džem pomerančový
- 2.8 g Hera
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 5 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 23 g
- Sodík 55 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 138 mg
- Draslík 295.1 mg
- Vláknina 5193.9 mg
- Vitamín A 5193.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.
-
2
Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.
-
3
Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.