Zázvorový koláč s mrkví a sýrovou polevou
Suroviny
- 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 230 g Mrkev kořen
- 230 g Sýr smetanový tavený 45%
- 60 g Rozinky tmavé
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zázvor celý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
- 1 polévková lžíce Zázvor kandovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 250 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 63 g
- Sodík 111 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 51.5 mg
- Draslík 98.4 mg
- Vláknina 3907.6 mg
- Vitamín A 3907.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: Koláčovou formu vytřeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
-
2
Koláč: Mrkev a zázvor očistíme a nastrouháme. Kandovaný zázvor nakrájíme na kousky. Do hlubší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a mletý i strouhaný zázvor (lžíci strouhaného zázvoru necháme na konečnou ozdobu), a špetku soli. Do mísy dále přidáme strouhanou mrkev, rozinky a cukr. V druhé misce smícháme olej s vejci a s pomerančovou šťávou. Roztok zpracujeme se sypkými surovinami do hladkého těsta, které urovnáme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.
-
3
Sýrová poleva: Smetanový sýr rozmícháme dohladka s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
-
4
Konečná ozdoba: Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Vychladlý koláč potřeme sýrovým krémem, ozdobíme nastrouhanou mrkví a kandovaným a mletým zázvorem. Servírujeme nakrájený na klínky.