Zázvorový koláč s mrkví a sýrovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 230 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 g Mrkev kořen
  • 230 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 60 g Rozinky tmavé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Zázvor celý
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 1 polévková lžíce Zázvor mletý
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 3 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • 1 polévková lžíce Zázvor kandovaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 250 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 111 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 51.5 mg
  • Draslík 98.4 mg
  • Vláknina 3907.6 mg
  • Vitamín A 3907.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: Koláčovou formu vytřeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.

  • 2

    Koláč: Mrkev a zázvor očistíme a nastrouháme. Kandovaný zázvor nakrájíme na kousky. Do hlubší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a mletý i strouhaný zázvor (lžíci strouhaného zázvoru necháme na konečnou ozdobu), a špetku soli. Do mísy dále přidáme strouhanou mrkev, rozinky a cukr. V druhé misce smícháme olej s vejci a s pomerančovou šťávou. Roztok zpracujeme se sypkými surovinami do hladkého těsta, které urovnáme do připravené formy a pečeme asi 75 minut.

  • 3

    Sýrová poleva: Smetanový sýr rozmícháme dohladka s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem.

  • 4

    Konečná ozdoba: Hotový koláč necháme vychladnout ve formě. Vychladlý koláč potřeme sýrovým krémem, ozdobíme nastrouhanou mrkví a kandovaným a mletým zázvorem. Servírujeme nakrájený na klínky.

Komentáře k receptu