Sladké loupáky z bezlepkové mouky Jizerka
Suroviny
- 22 g Droždí
- 450 g Mouka bezlepková Jizerka
- 70 g Cukr krupice
- 80 g Hera
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Mléko polotučné
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Mouka bezlepková Jizerka
- 1.5 polévková lžíce Mák - semena
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 9 g
- Sodík 126 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 51.6 mg
- Draslík 84.8 mg
- Vláknina 855.5 mg
- Vitamín A 855.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Jizerka. Uděláme do ní důlek, do něj rozdrobíme 0.5 kostky droždí, přidáme k nim 1 lžičku cukru a 1 dl vlažného mléka. Počkáme asi 15 minut, než vzejde kvásek. Poté k mouce přidáme 70 g cukru, 1 vejce, špetku soli, 1.5 dl vlahého mléka s 80 g rozpuštěné vlahé Hery. Vše dobře promícháme a necháme 30 - 40 minut vykynout. Těsto musí být vláčné, hladké.
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme si ho na malé bochánky (přibližně 2 lžíce). Každý bochánek vyválíme na placku silnou asi 5 - 7 mm. Stočíme ji do tvaru rohlíku a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíky upravíme do požadovaného tvaru, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Necháme je na plechu asi 15 - 20 minut vykynout. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C přibližně 20 minut dozlatova. Necháme je vychladnout a podáváme.