Pohankový chléb s lněným semínkem
Suroviny
- 42 g Droždí
- 300 g Mouka bezlepková Jizerka
- 100 g Mouka pohanková
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Xantanová guma
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
- 1 dl Voda pitná
- 0.4 dl Mléko polotučné
- 0.5 dl Voda pitná
- 8 polévková lžíce Pohanka
- 2 polévková lžíce Lněné semínko
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 15 g
- Sodík 781 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 1 mg
- Draslík 434.1 mg
- Vláknina 7688.5 mg
- Vitamín A 7688.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažné vody, do ni rozdrobíme 42 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 300 g bezlepkové mouky Jizerka, 100 g pohankové mouky, 8 lžic pohankové lámanky, 2 lžíce lněných semínek, 0.5 lžičky xantanové gumy, 2 lžičky soli, 1 lžičku chlebového koření a 1 lžičku kmínu. Suchou směs promícháme, přilijeme 0.4 dl mléka, kvásek a 4 lžíce oleje a těsto dobře uhněteme.
-
3
Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené olejem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
-
4
Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut.
-
5
Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x). Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme ho do čisté utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.