Kapr na maďarský způsob pro celiaky
Suroviny
- 600 g Kapr obecný
- 80 g Mrkev kořen
- 600 g Brambory
- 80 g Kapie
- 90 g Máslo čerstvé
- 100 g Salám měkký bezlepkový
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Hořčice bezlepková
- 2 kávová lžička Grilovací koření bezlepkové
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 925 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 128 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 223 mg
- Draslík 1533.9 mg
- Vláknina 12095.3 mg
- Vitamín A 12095.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře očištěného, vykuchaného a omytého kapra osušíme. Odkrojíme mu hlavu, ploutve s ocasem a kapra naporcujeme. Oloupeme a omyjeme mrkev a brambory. Červenou papriku (kapii) rozkrojíme a podélně nakrájíme na proužky. Mrkev nakrájíme na tenké hranolky. Bezlepkový měkký salám též nakrájíme na hranolky. Pomocí špikovací jehly porce kapra protkneme salámem, mrkví a paprikou. Kapra osolíme, posypeme bezlepkovým dochucovacím kořením a posypeme drceným kmínem z každé strany.
-
2
Pekáč vytřeme olejem, vyložíme ho brambory, které jsme pokrájeli na plátky. Na brambory položíme porce kapra kůží navrch.
-
3
V misce si rozmícháme smetanu, bezlepkovou hořčici a rozpuštěným máslem
-
4
Směsí zalijeme kapra a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatohněda při 190°C-200°C přibližně 35-40 minut. Po dobu pečení poléváme vzniklou šťávou.