Ráčková omáčka s bylinkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Rajčata
- 100 g Šalotka
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 3 špetka Sůl mořská
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Sherry brandy
- 0.5 dl Olej olivový extra panenský
- 1 dl Bujón zeleninový
- 1.4 kg Rak říční
- 5 cl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 cl Koňak
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 118 g
- Sodík 925 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 427.8 mg
- Draslík 1592 mg
- Vláknina 9776.3 mg
- Vitamín A 9776.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.8 mg
- Vitamín E 10.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petržel s mrkví očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. Živé říční ráčky důkladně kartáčkem očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Do většího hrnce nalijeme 2,5–3 litry vody a přivedeme k varu. Přidáme očištěnou zeleninu, sůl, kmín a vaříme 5–8 minut, poté přilijeme 1 dl bílého vína. Jakmile voda s vínem začne znovu vřít, opatrně ráčky vhazujeme do vroucí vody. Tím je hned usmrtíme. Hrnec s vodou ráčky vložíme do hrnce. Ráčky vaříme 15–20 minut. Uvaření jsou krásně červení. Ráčky vybereme sítem z vody a necháme vychladnout. 4 malé ráčky si odložíme na ozdobu. Z ostatních vybereme maso z klepet a ze skeletu.
-
2
Očistíme šalotky a drobně je pokrájíme. Z dobře omytého a osušeného pomeranče jemně nastrouháme kůru. Petrželovou nať, šalvěj, tymián a rozmarýn omyjeme, vodu z bylinek setřepeme a bylinky svážeme nití. Očistíme si 2 stroužky česneku. 2 rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme je. Z rajčat odstraníme semínka a pokrájíme je na kostičky.
-
3
V pánvi si rozpálíme máslo s olejem a maso z ráčků restujeme asi 2 minuty. Přidáme šalotku, prolisovaný česnek, pomerančovou kůru, rajčata, rajčatový protlak, sůl, pepř a vše restujeme další 2 minuty dozlatova. Přilijeme zeleninový bujón a brandy a pánev zakryjeme poklicí. Snížíme teplotu a velmi pomalu vaříme – táhneme 45–50 minut. Omáčku s masem prolisujeme přes síto do rendlíku. Přivedeme znovu k varu, přimícháme koňak a smetanu a odstavíme omáčku z plotny. Podle chuti ji můžeme dosolit.
-
4
Omáčku podáváme v malém množství k minutkám z hovězího i vepřového masa. Pokrm ozdobíme odloženými uvařenými ráčky.