Selečí kotlety a bůček na grilu
Suroviny
- 100 g Hořčice
- 200 g Křen
- 600 g Vepřový bok
- 8 krajíc Chléb konzumní
- 2 kávová lžička Chilli mleté
- 1 kg Selečí kotleta
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 6 polévková lžíce Med včelí
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kmín celý
- 4 polévková lžíce Cukr krupice
- 4 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 8 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 5.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1006 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 67 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 146.8 mg
- Draslík 297.4 mg
- Vláknina 4586.5 mg
- Vitamín A 4586.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček s kůží a selečí kotlety omyjeme a osušíme. Kůži na bůčku na několika místech nařízneme. Maso z každé strany posypeme kmínem, pepřem 4 barev a solí, poté potřeme olejem. Připravíme si marinádu: V misce smícháme dijónskou hořčici, med, balsamico ocet, třtinový cukr, rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, worcester a mleté chilli. Oba kusy masa důkladně potřeme marinádou (všechny zářezy), dáme ho do mísy a zakryjeme.
-
2
Necháme ho marinovat 2 hodiny. Maso poté zabalíme do alobalu, dáme na gril a pečeme při 180-220°C přibližně 1,15-1,5 hodiny.
-
3
Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme. 15-20 minut před dopečením z masa odstraníme alobal a dopečeme ho na přímém plameni do zlatohněda. Maso občas obrátíme.
-
4
Upečený bůček i kotlety naporcujeme a podáváme s hořčicí, nastrouhaným křenem a chlebem.