Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem
Suroviny
- 200 g Celer - nať
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 750 ml Mléko plnotučné
- 500 ml Voda pitná
- 100 ml Olej rostlinný
- 20 ml Olej rozmarýnový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Česnek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 448 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 34 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 80.1 mg
- Draslík 282.8 mg
- Vláknina 6705.2 mg
- Vitamín A 6705.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1168.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.
-
2
Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.
-
3
Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
-
4
Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.