Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem
Suroviny
- 100 g Cibule
- 80 g Chléb konzumní
- 120 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Jalovec
- 4 ks Hřebíček
- 1 ks Citron
- 1 l Víno červené
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Jelení kýta
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Perník
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1358 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 205.3 mg
- Draslík 1166.4 mg
- Vláknina 2059.1 mg
- Vitamín A 2059.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na hranolky. Odblaněné a vykostěné maso z jelení kýty naklepeme a prošpikujeme slaninou, vložíme do hrnce, zalijeme červeným vínem a dáme na 4 dny do chladničky (nebo jiné chladné místo) uležet. Maso musí být celé ponořené a každý den ho obracíme.
-
2
Před pečením maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, pomletým jalovcem a dáme ho do pekáče. K masu přiložíme oloupané cibule, které jsme pokrájeli na kolečka, bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, nové koření a omytý, na čtvrtky rozkrájený citron. Maso podlijeme 4 dl vína, ve kterém bylo naložené a pečeme téměř 3 hodiny v předehřáté troubě dozlatohněda při 190°C - 200°C. Během pečení maso poléváme výpekem.
-
3
Mezitím si nastrouháme do misky tvrdší chleba a perník na zahuštění.
-
4
Upečenou kýtu vyjmeme, výpek zahustíme chlebem, perníkem, smetanou a dochutíme solí.
-
5
Měkké, dozlatohněda upečené maso naporcujeme, přelijeme smetanovým výpekem a servírujeme.