Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 270 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 80 g Chléb konzumní
  • 120 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Jalovec
  • 4 ks Hřebíček
  • 1 ks Citron
  • 1 l Víno červené
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Jelení kýta
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Perník
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 772 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 1358 mg
  • Bílkoviny 66 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 205.3 mg
  • Draslík 1166.4 mg
  • Vláknina 2059.1 mg
  • Vitamín A 2059.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na hranolky. Odblaněné a vykostěné maso z jelení kýty naklepeme a prošpikujeme slaninou, vložíme do hrnce, zalijeme červeným vínem a dáme na 4 dny do chladničky (nebo jiné chladné místo) uležet. Maso musí být celé ponořené a každý den ho obracíme.

  • 2

    Před pečením maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, pomletým jalovcem a dáme ho do pekáče. K masu přiložíme oloupané cibule, které jsme pokrájeli na kolečka, bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, nové koření a omytý, na čtvrtky rozkrájený citron. Maso podlijeme 4 dl vína, ve kterém bylo naložené a pečeme téměř 3 hodiny v předehřáté troubě dozlatohněda při 190°C - 200°C. Během pečení maso poléváme výpekem.

  • 3

    Mezitím si nastrouháme do misky tvrdší chleba a perník na zahuštění.

  • 4

    Upečenou kýtu vyjmeme, výpek zahustíme chlebem, perníkem, smetanou a dochutíme solí.

  • 5

    Měkké, dozlatohněda upečené maso naporcujeme, přelijeme smetanovým výpekem a servírujeme.

Komentáře k receptu