Kedlubnové pyré s jablkovým salátem a fenyklovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Kedlubna
- 7.5 g Hořčice Dijonská
- 500 ml Voda pitná
- 15 ml Olej olivový
- 0.25 kávová lžička Ocet rýžový
- 0.5 kávová lžička Voda pitná
- 4 ks Jablka
- 2 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 0.25 špetka Pepř černý mletý
- 0.25 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 15 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 835.9 mg
- Vláknina 16039.4 mg
- Vitamín A 16039.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fenykl očistíme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme střed. Krátce spaříme vroucí vodou, zchladíme ledovou tříští nebo vodou a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na jemné nudličky, zbytek nadrobno do omáčky. Oloupanou cibuli rovněž najemno pokrájíme. Jablka omyjeme, dvě nakrájíme i se slupkou na nudličky, zbylá oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kousky.
-
2
Na pyré necháme třetinu cibule zesklovatět na rozehřátém másle. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu a část jablek. Restujeme na mírném ohni cca 5 minut, až kedlubna změkne. Poté přilijeme 200 ml vody s dalších cca 15 minut dusíme, dokud nám nevznikne konzistence pyré. V mixéru promixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem.
-
3
Zbylou cibuli použijeme na omáčku. Necháme ji pomalu zesklovatět na rozpáleném másle, přisypeme nadrobno nasekaný fenykl a restujeme dalších 5 minut. Zalijeme 180 ml vody a doměkka podusíme. Po vychladnutí rozmixujeme v mixéru, dle potřeby přilijeme vodu. Osolíme a opepříme dle chuti.
-
4
Na salát použijeme nudličky neloupaných jablek a fenyklu. Ochutíme hořčicovým octem, solí a nasekanými jehličkami fenyklového květu. Zlehka promícháme.
-
5
Na střed každého talíře roztáhneme fenyklovou omáčku, položíme asi tři nočky kedlubnového pyré a doprostřed navršíme jablečný salát. Okraje talířů dozdobíme hořčicovým octem a podáváme.
-
7
Hořčicový ocet [53711]:
-
8
Ocet smícháme s hořčicí a poté postupně zašleháme olivový olej a vlažnou vodu. Osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.