Velikonoční kuře
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
- 400 g Kompot broskvový
- 80 g Máslo čerstvé
- 160 g Slanina vepřová
- 200 g Uzené maso vařené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 5 ks Rohlíky bílé
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1.25 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Voda pitná
- 1 kg Kuře
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Kopřiva
- 1 polévková lžíce Pampeliškové listy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 812 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 55 g
- Sodík 695 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 243.6 mg
- Draslík 633 mg
- Vláknina 7396.4 mg
- Vitamín A 7396.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 111.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky pokrájíme na kostičky, které dáme do mísy a zalijeme je mlékem s 2 rozšlehanými žloutky a 2 celými vejci. Vařené uzené maso pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kostičky. Česnek posekáme nadrobno. V pánvi na másle cibuli s česnekem zpěníme, přidáme maso, promícháme a krátce vše osmažíme. Ze 2 bílků vyšleháme tuhý sníh. Petrželku, pažitku, kopřivy a pampeliškové listy omyjeme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme, bylinky drobně posekáme a přidáme k rohlíkům. Přidáme sůl, pepř, cibuli s masem, vše promícháme a zapracujeme sníh z bílků.
-
2
Očištěné, omyté kuře osušíme a vykostíme. Z kuřete bez kostí nám vznikne velký plát masa, který z obou stran osolíme a posypeme drceným kmínem. Celou plochu masa pokryjeme plátky slaniny (80 g), na ně navrstvíme nádivku a okraje masa spojíme tak, že je zašijeme. Vznikne nám "tunel".
-
3
Kuře dáme do pekáče, ve kterém jsme si na dno rozložili zbylé plátky slaniny. Okolo kuřete rozložíme nakrájené máslo, přilijeme vodu a kuře dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 1 hodinu dozlatova. Během pečení kuře poléváme výpekem.
-
4
Upečené kuře zbavíme nití, nakrájíme ho na porce a podáváme s vařenými brambory a broskvovým kompotem.