Bažant na divokém koření se zázvorem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Anglická slanina
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Bažant obecný
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 špetka Tymián sušený
  • 4 špetka Pepř citronový
  • 1.2 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1126 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 979 mg
  • Bílkoviny 113 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 360.6 mg
  • Draslík 1301.1 mg
  • Vláknina 2455.4 mg
  • Vitamín A 2455.4 mg
  • Vitamín B6 3.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.

  • 2

    Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.

  • 3

    Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.

Komentáře k receptu