Bažant na divokém koření se zázvorem
Suroviny
- 250 g Anglická slanina
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Bažant obecný
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Bobkový list
- 4 špetka Tymián sušený
- 4 špetka Pepř citronový
- 1.2 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1126 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 66 g
- Sodík 979 mg
- Bílkoviny 113 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 360.6 mg
- Draslík 1301.1 mg
- Vláknina 2455.4 mg
- Vitamín A 2455.4 mg
- Vitamín B6 3.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.
-
2
Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.
-
3
Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.