Klopsy z kuřecího a vepřového masa se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Slanina vepřová
- 300 g Vepřová krkovička
- 80 g Sádlo škvařené
- 500 g Kuře
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 57 g
- Sodík 504 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 271.5 mg
- Draslík 318.9 mg
- Vláknina 1610.8 mg
- Vitamín A 1610.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté malé kuře vykostíme, nakrájíme na kousky a umeleme spolu s jednou oloupanou cibulí.
-
2
Slaninu nakrájíme na kostičky, vepřovou krkovici nasekáme nahrubo. Druhou cibuli a petrželovou nať nakrájíme nadrobno.
-
3
V míse smícháme kuřecí a vepřové maso, přidáme vejce, 3 lžíce hladké mouky a sekanou petrželku, osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Na vále pak z masa utvoříme 10 koulí, které dlaní mírně zploštíme.
-
4
V kastrolku na rozpuštěném sádle rozškvaříme slaninu a v rozehřátém omastku klopsy z obou stran opečeme. Opečené maso odložíme do tepla. Pak na tuku orestujeme dorůžova nakrájenou cibuli, zasypeme ji 3 lžícemi mouky, necháme ji zpěnit, pak vzniklou zásmažku zalijeme vodou, zakapeme citronovou šťávou, přisolíme, připepříme a ušleháme na řídkou omáčku. Do omáčky vložíme zpět opečené klopsy a necháme je asi 30 minut přikryté mírně dusit. Nakonec vmícháme šlehačku a odstavíme.