Rýpl - bramborové opečky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 200 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 9 g
- Sodík 413 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 816.9 mg
- Vláknina 11420 mg
- Vitamín A 11420 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory dáme do hrnce s 7 dl vody a uvaříme je doměkka - vaříme je asi 20 minut. Uvařené scedíme, oloupeme a prolisujeme do mísy lisem na brambory. Na brambory nasypeme hrubou mouku, přidáme sůl a prsty brambory s moukou lehce promneme tak, že vznikne "žmolenka", ne těsto.
-
2
V pánvi rozpálíme sádlo a po částech bramborovou "žmolenku" opékáme dozlatová.
-
3
Opékance jsou křupavé, podáváme je s kysaným zelím.