Celerový salát s marinádou a ovčím sýrem
Suroviny
- 500 g Celer bulvový
- 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
- 2 ks Šalotka
- 3 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Ocet kvasný lihový
- 0.5 dl Ocet kvasný lihový
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 17 g
- Sodík 393 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 628.5 mg
- Vláknina 4754.3 mg
- Vitamín A 4754.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje.
-
2
Z omytého celeru odkrojíme 1/4, kterou si odložíme stranou. V hrnci si přivedeme k varu litr vody s 0,5 dl octa, 0,5 lžíci cukru a 0,5 lžičkou soli. Neoloupaný celer (3/4) vložíme do vroucí vody a vaříme ho asi 15-20 minut.
-
3
Uvařený celer oloupeme, nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm, dlouhé 3 cm. Dáme je do mísy. Syrovou 1/4 celeru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vařenému celeru. Šalotky očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a s pažitkou ho přidáme k celeru.
-
4
Salát opepříme, osolíme podle chuti, přilijeme marinádu a dáme na 20-30 minut do chladničky odležet. Celerový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem.